Ben je er al over uit dat het geen mini-vaatwasser wordt? Zelfs dan kan het kopen van een nieuwe vaatwasser kan een verwarrende ervaring zijn, vooral als je niet precies weet wat je wilt of nodig hebt. Het is handig om te onthouden dat een vaatwasser een apparaat voor de lange termijn is dat ongeveer 10 jaar meegaat , dus het is de moeite waard om te overwegen hoeveel een vaatwasser in de loop van de tijd zal kosten en welk type het meest geschikt is voor je huis.
Het goede nieuws is dat wij er zijn om je door het proces te begeleiden. Wij helpen je bij het het kopen van een nieuwe vaatwasser zonder enige stress of verwarring. Hiervoor hebben we acht stappen uitgewerkt die je helpen om te vinden wat je zoekt.
Waar let je op bij het kopen van een nieuwe vaatwasser?
1. Reinigingsprestaties
Dit is waar het eigenlijk allemaal om draait. Al het stijlvolle design, de duurzaamheid en de speciale kenmerken betekenen niet veel als je vaatwasser de vaat niet goed afwast. Tegenwoordig zijn er veel vaatwassers, variërend van goedkoop tot zeer duur, en veel van hen in dat assortiment bieden je de reinigingskracht die je nodig hebt. Er zijn echter veel extra functies op de huidige markt die de reinigingsprestaties aanzienlijk kunnen vergroten voor een betrouwbaardere en grondigere afwas. Sommige vaatwassers hebben bijvoorbeeld een geconcentreerde wassproeier voor sportbidons en allerlei aparte soorten glazen. Je kunt zelfs machines vinden met speciaal ontworpen krachtige spuitcycli om aangekoekt vet en voedsel te verwijderen.
Functies zoals deze kunnen snel opstapelen, dus misschien wilt je je concentreren op functies die voor u belangrijk zijn in plaats van functies die er flitsend uitzien op een advertentie of website. Van de vele functies die sommige high-end machines van grote merken bieden, is misschien een handvol echt nuttig voor de gemiddelde gebruiker. De kans is groot dat je binnen uw budget een kwaliteitsvaatwasser met effectieve reinigingsprestaties kunt vinden.
Wat de reinigingskracht betreft, is er één boosdoener die problemen kan veroorzaken: hard water, oftewel water met veel kalk. Dit is de reden dat veel vaatwassers interne waterontharders hebben, en je zo nu en dat je vaatwasser moet bijvullen met onthardingszout.
Naast de ingebouwde kwaliteit van de reinigingskracht van de vaatwasser, hangt veel van de effectiviteit ervan af van hoe u, de gebruiker, voor uw machine zorgt. Het begint met de juiste installatie, waarbij we aanbevelen om de handleiding zorgvuldig te lezen of een professional in te huren.
Ten slotte zal de plaatsing van uw vaat in de vaatwasser ook van invloed zijn op hoe goed ze worden schoongemaakt. De meeste handleidingen, zullen je hierin begeleiden.
2. Droogprestaties
Het is niet alleen van cruciaal belang dat je vaatwasser je vaat schoonmaakt – dat is slechts het halve werk. Het moet ze ook effectief drogen. Denk aan een keer dat je je vaatwasser opende en de vaat nog volledig doorweekt was. Het is een frustrerende ervaring, waarbij je elk gerecht met de hand moet drogen. Daardoor is een vaatwasser die niet goed kan drogen niet veel waard.
Sommige vaatwassers, vooral in Amerika, hebben verwarmingselementen om de vaat na de wasbeurten te drogen. In Nederland is dit minder gebruikelijk. Veel modernere vaatwassers op de huidige Nederlandse markt openen automatisch een aantal centimeter voor een mooie natuurlijke droging. Deze manier van drogen heet de ventilatiedroogtechniek.
High-end vaatwassers van Siemens en Bosch maken gebruik van zogeheten zeolietkorrels. Dit zijn korrels onder in de vaatwasser die opwarmen wanneer het water wegspoelt na een afwasbeurt. De warmte hiervan droogt je vaat en de korrels herstellen zich automatisch na iedere wasbeurt, waardoor je ze nooit hoeft bij te vullen.
Heb je een lager budget of een eenvoudiger model op het oog? Dan zal de droging gaan via condensvorming op de koele wanden van de vaatwasser. Met een beetje hulp van zwaartekracht komt het water onder in de vaatwasser terecht waarna het water wordt weggepompt. Deze eenvoudige techniek werkt goed voor glas, aardewerk en staal, maar minder goed met plastic.
3. Geluidsniveau
Met de huidige trends van open keukens die meer bij de woonkamer worden betrokken, is het hebben van een luidruchtige vaatwasser geen fijne beleving. Je wilt toch wel je vaatwasser kunnen aanzetten terwijl je in de woonkamer een boek ligt te lezen. Gelukkig zijn er veel vaatwassers beschikbaar die indrukwekkend stil werken. Het enige wat je nodig hebt om een goede keuze te maken is wat kennis over decibellen (dB).
Het volume van een normaal gesprek tussen twee mensen ligt meestal tussen de 55-65 dB. Een stille bibliotheek is rond de 40dB. Je zoekt dus idealiter een vaatwasser die ergens tussen die twee bereiken valt.
Naarmate de innovaties op het gebied van vaatwassers zijn toegenomen, zijn ook de isolatiematerialen en de algehele bouwkwaliteit het afgelopen decennium toegenomen. Dat betekent stillere machines tegen lagere prijzen. Over het algemeen vallen de geluidsniveaus van vaatwassers uiteen in drie algemene gebieden: meer dan 50 dB (luidruchtig), tussen 44 dB en 49 dB (matig stil) en minder dan 44 dB (extreem stil).
Een luide vaatwasser plaats je dus vooral in gesloten keukens, want die hoor je zeer duidelijk. Maar welke vaatwasser is geschikt voor een open keuken? Nou, je kunt vaatwassers tot 47 dB gerust in open keuken plaatsen. De vuistregel is natuurlijk wel hoe lager het volume hoe fijner het woonplezier.
4. Cycli en opties
Voor degenen die nog niet veel onderzoek hebben gedaan naar vaatwassers, vraag je je misschien af wat verschillende cycli precies doen voor een vaatwasser. Wat onderscheidt de een van de ander? Kortom, er zijn drie hoofdvariabelen van de ene cyclus naar de volgende:
- Cyclusduur
- Water temperatuur
- Intensiteit (waterdruk en gebruikte hoeveelheid water)
Merken hebben verschillende namen voor hun cycli, maar de meeste bieden een universele reeks gerelateerde cycli voor specifieke taken. Het is belangrijk op te merken dat veel programma’s niet automatisch betekent dat een vaatwasser van een hogere kwaliteit is. Kwaliteit gaat hierbij boven kwantiteit. Het belangrijkste is om voldoende cycli te hebben om aan je persoonlijke behoeften te voldoen.
Populaire wasprogramma’s
De populairste wasprogramma’s zijn:
- Normale cyclus
- Snelle cyclus
- Zware cyclus
- Spoelen
- Energiebesparing
- Ontsmetting
- Stoomwas
- Voorwassen met stoom
- Hoge temperatuur
- Uitstel
- Halve belading
- Extra droog
5. Hightech, slimme vaatwassers
Naarmate de tijd verstrijkt, integreren vaatwassers en andere huishoudelijke apparaten steeds meer hightech en verbonden functies voor meer gemak. Hoewel veel nieuwere, high-end modellen draadloze connectiviteit hebben, verschilt de manier waarop deze connectiviteit wordt gebruikt van merk tot merk en van model tot model. Laten we eens kijken wat connectiviteit betekent en hoe het je afwaservaring gestroomlijnder en handiger kan maken.
Dus wat is het voordeel nou van een vaatwasser met wifi-verbinding? Je kunt dan ook op afstand de resterende cyclustijd en algemene informatie over het onderhoud van de vaatwasser controleren.
Bovendien kan je feedback krijgen over de efficiëntie tijdens en na het wassen van vaat. Je kunt zelfs cycli en aangepaste opties selecteren vanaf je smartphone – allemaal manieren waarop deze geavanceerde machines het leven gemakkelijker proberen te maken.
Heb je ondeugende kinderen in huis? Je kunt je smartphone gebruiken om de knoppen van de vaatwasser op afstand te vergrendelen, zodat ze pas werken als je ze ontgrendelt.
6. Efficiënt interieurontwerp
Als je budget het toelaat, overweeg dan om een ergonomisch ontworpen vaatwasser aan te schaffen zodat er meer servies in dezelfde ruimte past. Doordachte modellen bieden de slimme opstelling van rekken en besteklades.
De meeste kwaliteitsvaatwassers hebben ook inklapbare tanden, zodat je grote voorwerpen op het onderste of bovenste rek kunt plaatsen en uw vaat op maat kunt maken. Zo vind je de perfecte plek voor hoge wijnglazen, grote borden en schalen, of zelfs vazen.
Een derde rek is een geweldige optie voor het plaatsen van plattere keukengerei en schalen, waardoor er op de onderste rekken ruimte vrijkomt voor grotere borden, inclusief potten en pannen. Sommige derde rekken bevatten zelfs zilverwerktanden om scheiding te garanderen voor grondige reiniging.
7. Betrouwbaarheid, onderhoud en installatie
Welke vaatwasser je ook kiest, je wilt dat hij lang meegaat. Niemand is heeft zin om meer geld dan de aankoopprijs uit te geven voor onderhoud, reparaties of voortijdige vervanging van hun vaatwasser. Hoewel het geweldig zou zijn om een glazen bol om in de toekomst te kijken welke merken de meest betrouwbare en duurzame producten bieden, is het toch zo dat de betrouwbaarheid van model tot model varieert, zelfs binnen een enkel merk.
Dat gezegd hebbende, zijn er bepaalde factoren en kenmerken die over het algemeen leiden tot een betrouwbaardere machine die lang meegaat. Je wilt er allereerst ook zeker van zijn dat je vaatwasser correct is geïnstalleerd – onjuist geplaatste afvoerpompen kunnen verstopt raken en uw vaatwasser beschadigen.
Je kunt ook zorgen voor een langere levensduur van uw vaatwasser door regelmatig onderhoud en eventuele reiniging uit te voeren. Filters moeten met de aanbevolen intervallen worden gereinigd en het kiezen van een hoogwaardig reinigingsmiddel is ook uiterst belangrijk.
Het is daarnaast ook belangrijk om zo nu en dan een reinigingsprogramma uit te voeren op een hoge temperatuur. Controleer ook de filters zelf op vuil en maak de rubbers schoon met een natte doek.
Hard water is een andere boosdoener van vaatwassers die snel slijten. Daarom is het belangrijk om het ontkalkingszoutreservoir regelmatig te controleren. Mocht je in een gebied wonen met erg hard water kan een waterontharder ook nut hebben. Ook voor andere huishoudelijke apparaten.
8. Energie-efficiëntie
De energierekening is iets waar we ons de laatste tijd erg mee bezig houden. De keuze van een nieuwe vaatwasser zal ook impact hebben op je stroom- en waterrekening.
Het energie verbruik van een vaatwasser wordt aangegeven met een klasse op het energielabel. Deze klassen lopen van A t/m G, waarbij A het meest energiezuinig is. Daarnaast staat er ook een verbruik in kWh per 100 wasbeurten aangegeven.
Op dezelfde label kan je ook het waterverbruik per wasbeurt terugvinden van de wasmachine. Maar de meeste besparing tussen verschillende modellen valt toch te halen in het stroomverbruik. Het verschil tussen een vaatwasser met energieclassificatie A en G kan oplopen tot 50 euro per jaar.
Conclusie
Het kan gemakkelijk zijn om verstrikt te raken in merknamen en hightech-functies, en sommige van deze merknamen en functies hebben een bepaalde reputatie. Maar over het algemeen is het belangrijkste dat je een machine kiest die binnen jouw budget valt en tegelijkertijd voldoet aan alle criteria van wat je er dagelijks van vraagt. Daarnaast is het altijd belangrijk om online naar reviews te zoeken van de vaatwasser die je op het oog hebt.
Hoe werken vaatwassers eigenlijk?
Verbazingwekkend genoeg werken vaatwassers nog steeds ongeveer hetzelfde als toen ze werden uitgevonden in de late jaren 1800, maar ze zijn op nieuwe manieren aangepast om aan onze veranderende behoeften te voldoen. Het basisontwerp van een vaatwasser is niet veel veranderd sinds het voor het eerst werd uitgevonden door Josephine Cochrane in 1886. Cochrane plaatste draadcompartimenten die waren ontworpen om in verschillende soorten gerechten te passen in een wiel dat werd aangedreven door een motor en in een koperen ketel werd gedraaid. Door de waterdruk kwam heet zeepsop uit de onderkant van de ketel omhoog.
Haar uitvinding was een ware doorbraak. Josephine Cochrane was de eerste die met succes een commercieel levensvatbare vaatwasser creëerde na meerdere mislukte pogingen van andere uitvinders. Ze kreeg een patent op de uitvinding en richtte Cochran’s Crescent Washing Machine Company op . Na haar dood werd Cochran’s Crescent Washing Machine Company onderdeel van KitchenAid, een merk dat nog steeds prominent aanwezig is. Aanvankelijk voornamelijk overgenomen door restaurants en hotels, werd Cochrane’s ontwerp gebruikt in de eerste KitchenAid vaatwasser voor thuis, geïntroduceerd in 1949. Ze hielp de weg vrijmaken voor vrouwen toen vrouwelijke uitvinders nog zeldzaam waren, en haar uitvinding maakt het leven van miljoenen mensen vandaag de dag gemakkelijker.
Dus hoe werkt de uitvinding van Cochran vandaag? Een vaatwasser bevat een pomp, motor en een interne verwarming die allemaal samenwerken om de vaat schoon te krijgen. Een kleine bak op de bodem van de vaatwasser wordt gevuld met warm water dat wordt geleverd door de thuisboiler. De interne verwarming van de vaatwasser kan de temperatuur van het hete water verhogen tot ongeveer 70 °C om bacteriën te doden en vaat efficiënt te reinigen en te ontsmetten.
Een pomp aangedreven door een motor stuwt vervolgens het water door de leidingen, sproeistralen en sproeiarmen, waardoor de vaat wordt overgoten met heet water. Het afwasmiddel wordt vervolgens aan het water toegevoegd en de zeepoplossing wordt op de vaat gesproeid om ze schoon te maken. Zodra dit is gebeurd, wordt het vuile water uit de bak afgevoerd en gebruikt de spoelcyclus schoon water om de vaat af te spoelen. Ten slotte wordt het water afgevoerd, waarmee de spoelcyclus is voltooid.