De beste mini vaatwasser zonder wateraansluiting

Wat is een mini vaatwasser zonder wateraansluiting?

De mini vaatwasser zonder wateraansluiting is een uiterst uniek apparaat. Deze mini-vaatwassers of tafelvaatwassers bevatten een watertank en hoeven dus niet worden aangesloten aan watertoevoer. Door deze eigenschap zijn deze vaatwassers altijd heel populair geweest op campings. 

De mini vaatwassers zonder wateraansluiting zijn eigenlijk onderdeel van de tafelvaatwassers en worden ook wel eens vaatwassers met waterreservoir genoemd.  Door de minimale installatiemoeite heeft de vaatwasser zonder wateraansluiting de laatste tijd veel populariteit gewonnen in studentenhuizen, bij alleenstaanden of huurders met een klein budget. Niet alleen het gebruiksgemak heeft hieraan bijgedragen, maar ook het feit dat deze vaatwassers erg stijlvol kunnen zijn.

De mini vaatwasser zonder wateraansluiting is een budgetvriendelijke optie voor ieder huishouden die toch de luxe van een vaatwasser wilt ervaren. Deze vaatwassers zijn al te verkrijgen vanaf ongeveer €230. Daarmee zijn alle kosten dan ook gemaakt, want voor deze kleine afwasmachines hoef je geen dure installatiekosten te betalen.

De beste mini vaatwassers zonder wateraansluiting

2 couverts | 5L inhoud | 58 dB maximale geluidsproductie | 6 programma’s | Touch bediening en LED display

2 couverts | 5L inhoud | 58 dB maximale geluidsproductie | 5 programma’s | Touch bediening

Verkrijgbaar bij

lidl.nl (€229)

couverts | 6L inhoud | 58 dB maximale geluidsproductie | 7 programma’s | Touch bediening en LED display

Verkrijgbaar bij

amazon.nl (€315,02)

2 couverts | 5L inhoud | 58 dB maximale geluidsproductie | 6 programma’s | Touch bediening en LED display

3 couverts | 7,5L inhoud | 58 dB maximale geluidsproductie | 5 programma’s | Touch bediening en LED display

2 couverts | 5L inhoud | 58 dB maximale geluidsproductie | 3 programma’s | Touch bediening

1. Onze keuze: Medion Mini Afwasmachine MD 37217

vaatwasser zonder wateraansluiting
Medion Minivaatwasser 2

Deze mini vaatwasser van Medion oogt fraai en modern. Daarnaast is Medion een uitstekend Duits merk op het gebied van huishoudelijk apparatuur. Verder is deze kleine afwasmachine zeer compleet en wordt deze geleverd met aan- en afvoerslangen als je die wilt gebruiken. 

Bij deze mini vaatwasser heb je de optie tot 6 reinigingsprogramma’s, van Eco tot Express en zelfs een speciale Baby-Care stand. De laatst genoemde stand werkt zonder stoom, bijvoorbeeld voor het reinigen van babyflesjes.

Dit model beschikt over een LED display en is bedienbaar via een touch-bedieningspaneel. Het LED-display biedt ten opzichte van de nummer 2, de Silvercrest mini vaatwasser net iets meer luxe en bedieningsgemak.

De Medion vaatwasser met watertank is te verkrijgen vanaf €269 inclusief verzending.

 

2. Silvercrest Kitchen Tools Tafelvaatwasser

Silvercrest is het electronica-huismerk van Lidl. Over het algemeen zijn de apparaten van Silvercrest goed geprijsd tegen een goede kwaliteit. Het merk heeft zich bewezen binnen de Nederlandse markt en zo ook deze vaatwasser met waterreservoir. 

Het design van deze vaatwasser is vergeleken met andere modellen een beetje basic. De bediening gaat via een touch paneel aan de voorzijde en er zijn LED indicatoren (geen scherm) die je op weg helpen om je programma’s in te stellen. 

De vaatwasser heeft een watertankinhoud van 5L, heeft 5 programma’s en de binnenkant is erg praktisch ingesteld. De prijs van €229 is gunstig en de kwaliteit is erg degelijk. Voor ons is deze vaatwasser van de Lidl dan ook de winnaar als het gaat om prijs-kwaliteit verhouding.

De Silvercrest mini vaatwasser is online te verkrijgen op de eigen website van de Lidl. Hou er rekening mee dat Lidl vaste verzendkosten rekent van €4,99. Maar zelf dan geniet je voor een uitstekende prijs van alle gemakken van een vaatwasser waarbij je natuurlijk ook recht hebt op 2 jaar fabrieksgarantie.

3. Comfeè MFD42S110W-IT

De nummer drie op ons lijstje is wel een hele interessante. Deze mini vaatwasser van het Amerikaanse merk Comfeè is net iets groter dan alle andere modellen. Dit model beschikt over een capaciteit van 3 couverts en heeft een watertank van 6 liter.

Ook deze mooie vaatwasser is bedienbaar met een LED touch bedieningspaneel en beschikt over maar liefs 7 wasprogramma’s!  Dit model is met zijn 58 dB ook even stil als alle andere modellen.

Deze Comfeè is met zijn prijs wel wat duurder dan de rest, maar is dan ook met 3 couverts een grotere mini-vaatwasser qua inhoud met daarnaast de meeste opties. Zo kun je bijvoorbeeld bij deze afwasmachine het wasprogramma vertraagd laten starten. 

4. Klarstein Amazonia

De nummer vier op ons lijstje is de Amazonia van Klarstein, wat ook een Duits merk is. Qua uitstraling lijkt deze vaatwasser erg op die van Medion met glazen front.  

Deze mooie vaatwasser is bedienbaar met een goed werkend LED touch bedieningspaneel en heeft maar liefst 6 wasprogramma’s!  Een van die wasprogramma’s is speciaal ontwikkeld voor het wassen van babyflessen met extra stoom. Het snelle programma is ook erg fijn, want die heeft met 1 uur je vaat stralend gespoeld. 

Deze Klarstein is met zijn vanaf prijs van €279 niet de duurste vaatwasser van ons lijstje, maar wel een van de mooiste en compleetste!

 

5. Kitchenmove mini vaatwasser washclean

De nummer vijf op ons lijstje is wederom een vaatwasser met een capaciteit van 3 couvertsDeze vaatwasser van het merk Kitchenmove is goed voor 5 wasprogramma’s waaronder een uitstekend snel-programma die maar liefs 35 minuten duurt.

De bediening gaat met touch knopjes en een mooi LED display waar je informatie over je programma kunt aflezen. Daarnaast kun je via het glazen doorkijkluik je vaat bewonderen tijdens het schoonmaken.

Als je toch kiest voor een model met 3 couverts zouden wij de Comfeé aanraden. Die is toch completer, heeft betere reviews en het merk is wat betrouwbaarder.

6. Klarstein Aquatica

De nummer zes op ons lijstje is wederom een vaatwasser van het Duitse merk Klarstein. Deze compacte vaatwasser heeft ongeveer dezelfde looks als die van Silvercrest en heeft ongeveer dezelfde technische specificaties. 

Helaas heb je met de 3 wasprogramma’s van de Aquatica er iets minder dan de vorige twee vaatwassers. Waar je rekening mee moet houden is dat de machine standaard op de Eco stand staat en daar ongeveer 155 minuten over doet. Natuurlijk beschikt de vaatwasser ook over een snelprogramma als je dat wilt. 

In principe krijg je bij dit model van Klarstein weinig voor relatief veel geld. Wij zouden in dit geval kiezen voor de Silvercrest van Lidl.

 

Hoe werkt een vaatwasmachine zonder wateraansluiting?

Logischerwijs hoef je dus voor een vaatwasser zonder wateraansluiting niet de loodgieter te bellen. Deze vaatwassers hoeven namelijk niet aangesloten te worden op een waterkraan en zijn dus vrijwel direct in gebruik te nemen dankzij de geïntegreerde watertank.

Elke vaatwasmachine zonder wateraansluiting die je online en in de winkel zult tegenkomen, beschikt doorgaans over een waterreservoir van 5 liter. De watertank vul je eenvoudig aan de bovenzijde van de vaatwasmachine en moet elke wasbeurt worden bijgevuld. Zie afbeelding hieronder

mini vaatwasser reservoir bijvullen
Wat natuurlijk niet over het hoofd gezien moet worden, is het vieze spoelwater dat overblijft na iedere wasbeurt. De meeste mini vaatwassers met reservoir worden geleverd met afvoerslang. Het eenvoudigste is om deze slang in de wasbak te leggen en hierin leeg te laten lopen. Op de camping is het wellicht een optie om een emmer te gebruiken om het water af te voeren. Zie de afbeelding hieronder voor een illustratie.
mini vaatwasser medion wasbak afvoer
mini vaatwasser emmer afvoer

Waar moet je op letten bij het kopen van een vaatwasser zonder wateraansluiting?

Waar moet je op letten wanneer je een vaatwasser zonder wateraansluiting koopt? Hieronder de belangrijkste punten toegelicht:

 • Standaard couvertsHet belangrijkste waar je op let bij het kopen van elke vaatwasser is de beschikbare hoeveelheid couverts. Eén couvert is gelijk aan het eetgerij van één persoon. Denk hierbij aan één set bestaande uit een glas, bestek, een kommetje en een bord. De meeste mini vaatwassers zonder wateraansluiting hebben een vulcapaciteit van twee couverts. Dat terwijl een normale vaatwasser 9 tot 17 couverts capaciteit heeft. Vandaar dat ze mini genoemd worden.
 • Waterverbruik: Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten of de vaatwasser die je koopt efficiënt schoonmaakt. De meeste vaatwassers zonder wateraansluiting bevatten een watertank van 5.0L die per wasbeurt volledig gebruikt wordt.
 • Geluidsniveau: Een mini vaatwasser brengt natuurlijk enorm veel comfort na een etentje, maar het moet geen geluidsoverlast bezorgen tijdens het natafelen. Let daarom bij het kopen van een vaatwasser zonder wateraansluiting ook op het geluid wat geproduceerd wordt. Het geluidsniveau wordt veelal uitgedrukt in decibels (dB), waarbij een lager getal fijner is.
 • Energieverbruik: Nu de energieprijzen de pan uit rijzen, is het vanzelfsprekend om te kiezen voor een efficiënt model. Het energieverbruik kun je berekenen door middel van het vermogen in Watt (W) vermenigvuldigd met de duur van een wasbeurt. Als je je toch zorgen maakt om het energieverbruik; veel vaatwassers hebben vaak de keuze tot een eco-programma.
 • Gewicht: Het grote voordeel van de mini vaatwasser zonder wateraansluiting is natuurlijk dat het geen vaste plek nodig heeft in je huis. Maar ben je van plan om je vaatwasser zowel in je studio als op de camping te gebruiken? Neem dan ook zeker het gewicht van het apparaat in overweging. Die variëren namelijk tussen 4 tot 25 kilogram.
Eerlijk gezegd zijn alle mini vaatwassers op de huidige markt ongeveer hetzelfde. Ons advies is, let vooral op het energieverbruik, aantal programma’s, de prijs en de uitstraling van het apparaat. Daarnaast is het belangrijk om een goed gevoel bij het merk te hebben gezien garantie en fabrieksfouten. 

De voordelen van een vaatwasmachine zonder wateraansluiting

Het grootste voordeel van vaatwassers met watterreservoir is dat ze te gebruiken zijn zonder installatie. Het enige wat je hoeft te doen is een mooi plekje uitzoeken en het reservoir vullen met water. Het plekje waar hij staat zat? Verplaats hem gemakkelijk! Let er natuurlijk wel op dat de mini vaatwasser vies water afvoert met een slangetje. Deze stoppen gebruikers doorgaans in de wasbak.

Vaatwassers zonder wateraansluiting zijn tegenwoordig ook relatief energiezuinig, vooral in vergelijking met afwassen met de hand. Je weet namelijk precies hoeveel liter water er in de tank gaat en verspilt daardoor geen onnodig water.

Daarnaast scheelt het gebruik van een vaatwasser natuurlijk erg veel inspanning en tijd.

De nadelen van een vaatwasmachine zonder wateraansluiting

Vaatwassers zonder wateraansluiting of mini vaatwassers zijn geen geschikte optie voor grote families of mensen die constant grote diners of feesten organiseren. Een dergelijke vaatwasser zal simpelweg niet efficiënt werken als er veel vaat in één keer gewassen moet worden. Vaak ben je gebonden aan een maximale capaciteit van twee couverts. Daarnaast is het vaak zo dat grote pannen niet passen in een mini vaatwasser, zodat je deze alsnog met de hand moet wassen.

Een vaatwasser die werkt op een watertank is helaas ook niet ideaal voor hele kleine keukens, omdat hij niet ingebouwd is en geen vast plekje heeft. Integendeel, want hij moet juist apart worden opgeborgen, wat kan zorgen voor rommelige ruimtes, vooral in kitchenettes of studio’s.

Waar let je op bij het kopen van je volgende vaatwasser?

Mocht je niet helemaal in de markt zijn voor een mini vaatwasser? Maar ben je toch op zoek naar iets groters wat aan al jouw eisen voldoet. Lees dan zeker: 8 Tips om je volgende vaatwasser te kiezen! om je te helpen met een weloverwogen keuze.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een mini-vaatwasser zonder wateraansluiting?

Een vaatwasser zonder wateraansluiting heeft een waterreservoir die handmatig bijgevuld dient te worden voor iedere wasprogramma. Bij de aanschaf van een mini vaatwasser zonder wateraansluiting ontvang je een kannetje waarmee je het reservoir kunt bijvullen. Vaak heeft deze  watertank een inhoud tussen 5 en 7,5 liter.

Tijdens de wasbeurt maken deze mini-vaatwassers gebruik van het water in het reservoir zonder dat het apparaat met leidingen aan een kraan aangesloten dient te worden. Doordat deze mini-vaatwassers geen wateraansluiting nodig hebben – en dus geen vaste plek nodig hebben – werden ze van oudsher ook wel eens campingvaatwassers genoemd. Tegenwoordig zijn deze producten veel verder uitontwikkeld en zijn ze ook uiterst geschikt voor mensen met een klein budget, kleine gezinnen, studenten of tijdens feestje.

Het afwaswater van een vaatwasser zonder wateraansluiting wordt afgevoerd door middel van een klein rubberen slangetje aan de achterkant van het apparaat. Dit slangetje kun je bijvoorbeeld laten uitlopen in een emmer, waterbidon of in je keukenwasbak.

 

Waar let je op bij het kopen van een vaatwasmachine zonder wateraansluiting?

Bij het kopen van een vaatwasmachine zonder wateraansluiting let je op de volgende aspecten:

 • Het formaat en gewicht als je het apparaat vaak gaat verplaatsen van plek;
 • Het aantal couverts zodat je weet hoeveel vaat er in de machine past;
 • De wasprogramma’s die voor jou belangrijk zijn;
 • Het design dat je aanspreekt;
 • Het geluidsniveau tijdens het wassen;
 • De aanschafprijs
Voor wie is een vaatwasser zonder wateraansluiting te gebruiken?

Een vaatwasser zonder wateraansluiting is geschikt voor iedereen die wel wat huishoudelijk hulp kan gebruiken. De voordelen zijn:

 • De vaatwasser mobiel en dus overal te gebruiken;
 • De vaatwasser zonder wateraansluiting is goedkoper dan met de hand afwassen;
 • Je bespaart veel tijd en fysieke inspanning;
 • Relatief goedkoop in de aanschaf

Deze voordelen hebben vaak vooral betrekking op alleenstaanden, kleine gezinnen, campinggangers, studenten, op kantoren of op boten. Als je maar toegang hebt tot tenminste het volgende:

 • Minimaal 5 liter water voor het waterreservoir
 • Een stopcontact voor de energie voorziening
 • Een emmer of wasbak om het vuile water op te vangen
Wat kosten mini-vaatwassers zonder wateraansluiting?

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen, de goedkoopste mini-vaatwasser met waterreservoir begin bij €229 en is van het merk Silvercrest van de Lidl. Echter heeft dit model vaak leveringsproblemen. De eerst volgende gelijkwaardige vaatwassers van concurrenten zijn vaak een paar tientjes duurder met een enkele uitschieters waarbij het maximum toch echt ongeveer €330 is.

Behalve de aanschafprijs heb je geen andere kosten aan mini vaatwassers zonder wateraansluiting. Montage is namelijk niet nodig, en alle andere toebehoren, zoals afvoerslangen zijn inbegrepen bij de aankoop.

Kun je normale vaatwastabletten gebruiken in een kleine vaatwasser zonder watertoevoer?

Jazeker, normale vaatwastabletten zoals die van Finish zijn gewoon bruikbaar in alle vaatwassers zonder wateraansluiting.

Moet je vaatwasser zout toevoegen aan een vaatwasmachine met reservoir?

Vaatwasser zout is erg belangrijk voor elke vaatwasmachine, ook die met waterreservoir. Het vaatwasser zout zorgt ervoor dat het interne ontkalkingsmechanisme van de vaatwasser goed zijn werk kan doen. Door voldoende vaatwasser zout toe te voegen verleng je de levensduur van je vaatwasser en zullen er minder vlekken achterblijven op je vaat.

Heb je nog andere vragen gerelateerd aan mini vaatwassers zonder wateraansluiting? Bijvoorbeeld hoeveel watt een mini vaatwasser verbruikt? Bekijk dan de meest gestelde vragen!

2 couverts | 5L inhoud | 58 dB maximale geluidsproductie | 6 programma's | Touch bediening en LED display

2 couverts | 5L inhoud | 58 dB maximale geluidsproductie | 6 programma's | Touch bediening en LED display

3 couverts | 7,5L inhoud | 58 dB maximale geluidsproductie | 5 programma’s | Touch bediening en LED display

2 couverts | 5L inhoud | 58 dB maximale geluidsproductie | 3 programma's | Touch bediening

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

mini-vaatwassers
Logo
Enable registration in settings - general