Waarom moet je vaatwasser zout bijvullen?

Niet iedereen is zich hier wellicht van bewust, maar er zit zout in je vaatwasser. Geen normaal zout die je gebruikt tijdens het koken, maar een speciale vaatwasser zout. Het bijvullen van dit zout is essentieel voor je machine en voor een stralende vaat. Dus lees snel verder hoe en waarom je vaatwasser zout moet bijvullen aan je vaatwasmachine.

Zout in de vaatwasser

Vaatwasser zout zit verstopt in een compartiment aan de onderzijde van je vaatwasser. Dit zout is nodig voor het interne ontkalkingssysteem van je vaatwasser. Zodra dit zout in aanraking komt met water, lost het mineralen zoals calcium en magnesium op. Dit biedt meerdere voordelen zoals:

  • Je vaat die meer gaat stralen zonder vlekken en strepen;
  • Je water is niet meer zo hard. Hard water is niet goed voor je vaatwasser;
  • Vaatwasser zout voorkomt voorstoppingen in je leidingen.

In Nederland hebben we relatief hard water; dat is water met een hoog kalkgehalte. Hierdoor is het juist in Nederland belangrijk dat je het vaatwasser zout op tijd bijvult.

Veel vaatwassers zullen je een waarschuwing geven als het weer tijd is om zout bij te vullen. Dit zal je merken aan een klein lampje dat naast de zoutindicator brand. Deze indicator is te herkennen als een soort S. Zie de afbeelding hieronder.

Vaatwasser zout indicator, oftewel symbool zout bijvullen vaatwasser

Let op, niet elke vaatwasser zal het aangeven als het vaatwasser zout bijgevuld dient te worden. Check dus regelmatig of er voldoende vaatwasser zout zit in je machine.

Hoe voeg je zout toe aan je vaatwasser?

Als de indicator voor het bijvullen van vaatwaszout gaat branden, voeg dan vaatwaszout toe aan het bakje aan de onderkant van de vaatwasser. Dit doe je door de dop los te draaien en het zout er voorzichtig in te strooien gieten. Vaak hebben verpakkingen een opening waarmee het vullen wordt vermakkelijkt. Heb je dat niet, gebruik dan een trechter om er geen rommeltje van te maken.

vaatwasser zout toevoegen

Waarschuwing: Gebruik geen tafelzout, zeezout of koosjer zout als vervanging, aangezien deze de waterhardheid kunnen verhogen en tot schade aan het apparaat kunnen leiden.

Hoe vaak moet je vaatwasser zout toevoegen?

Hoe vaker je de vaatwasser gebruikt, hoe vaker je het zout zult moeten bijvullen. Dus gebruik je de vaatwasser meerdere keren op een dag? Dan zal je wellicht vaker het zout moeten bijvullen dan wanneer je de vaatwasser enkele keren per week gebruikt.

Gezien thuiswerken steeds vaker voorkomt worden vaatwassers en ander huishoudelijk apparatuur vaker gebruikt. Dit betekent dus ook dat als je het gevoel hebt dat je de vaatwasser meer gebruikt je vaker je vaatwasser zal moeten controleren op voldoende vaatwasser zout.

Dus, controleer regelmatig of er genoeg zout in je vaatwasser zit en hou er rekening mee er bij oudere modellen mogelijk geen indicatorlampje zal branden wanneer het reservoir leeg is.

Moet je bij een mini-vaatwasser ook vaatwasser zout bijvullen?

Ja, ook bij een mini-vaatwasser zonder wateraansluiting hoor je gewoon vaatwasser zout bij te vullen. Dit gaat gewoon op dezelfde manier als bij normale vaatwassers. In de afbeelding hieronder zie je bijvoorbeeld dat je bij de Medion mini-vaatwasser et zout kunt bijvullen onder de draaidop bij nummer 11.

vaatwasser zout bijvullen aan een mini-vaatwasser van Medion

Raadpleeg voor bij jouw vaatwasser altijd eerst de handleiding voordat je aan de slag gaat.

Te veel zout in vaatwasser

In de vaatwasmachines bevatten de zoutreservoirs water. Dit water kan tijdens het vullen van het reservoir overstromen. Daarnaast kun je tijdens het bijvullen van zout in de vaatwasmachine ook morsen, waardoor er korrels in de machine overblijven. Dit overtollig zout kan krassen veroorzaken aan je glazen.

Zorg er altijd voor dat je klep goed aandraait en controleert op losse korrels vaatwasser zout. Heb je toch te veel gemorst, dan kun je het best een voorwasprogramma draaien of de machine op de kortste programma zetten zodat de zoutkorrels oplossen.

Waar koop je vaatwasser zout?

Vaatwasser zout kun je bij elke supermarkt zoals de Albert Heijn, Lidl of Aldi kopen. Online zijn ook vaak goede deals te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens bij Amazon.nl om vaatwasser zout groots in te kopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

mini-vaatwassers
Logo
Enable registration in settings - general