Kan je een vaatwasser openen tijdens een wasbeurt?

Ja, je kunt een vaatwasser tijdens een wasprogramma stoppen. Bij de meeste vaatwassers zal het openen van de deur de machine pauzeren. Sommige modellen hebben een pauze/aan-uit knop om de vaatwasser uit te schakelen. Als je de machine wilt pauzeren, druk je gewoon op de pauze/stop-knop. Voor vaatwassers zonder een speciale pauzeknop zal het openen van de deur de machine pauzeren.

Kun je een vaatwasser halverwege de cyclus stoppen?

Maak jij er ook schuldig aan dat je de vaatwasser halverwege de wasbeurt wilt stoppen om dat ene koffiekopje nog erbij te doen en heb jij je ook wel eens afgevraagd of dat oké is?

Het goede nieuws is dat het prima is om een ​​vaatwasser midden in een programma te stoppen. Net als bij een wasmachine, gaat je gepauzeerde vaatwasser verder waar hij gebleven was toen je hem pauzeerde. Je hoeft zich dus geen zorgen te maken over verlies van water, zeepsop of glansspoelmiddel, zolang je de machine maar niet per ongeluk uitschakelt wanneer je deze pauzeert. Dan zou de wasbeurt gereset kunnen worden.

Hoe stop je een vaatwasser tijdens het wassen?

Afhankelijk van het type vaatwasser dat je hebt kun je die op verschillende manieren stoppen tijdens het wassen.

Inbouwvaatwassers

De meeste moderne keukens in Nederland beschikken over volledig geïntegreerde inbouwvaatwassers. Bij deze modellen zijn de knoppen van de vaatwasser verborgen, en kun je dus niet op een pauze knop drukken om de machine te pauzeren. Wil je bij deze modellen de wasbeurt onderbreken, dan kun je eenvoudigweg gewoon het deurtje openen.

Vrijstaande vaatwassers

Vrijstaande vaatwassers hebben vaak aan de voorzijde het bedieningspaneel. Hierop zit vaak een start/stop of pauze knop die je kunt gebruiken om de wasbeurt te onderbreken. Zo niet, kun je ook bij deze modellen het deurtje gewoon openen.

Mini vaatwassers zonder wateraansluiting

Mini vaatwassers zonder wateraansluiting zijn altijd voorzien van een bedieningspaneel die ook tijdens het wassen bereikbaar is. Dus ook voor deze vaatwassers geldt, druk eerst op een start/stop of pauze knop voordat je het deurtje opent.

Is het oké om een ​​vaatwasser halverwege de cyclus te stoppen?

Het is helemaal prima om een ​​vaatwasser midden in een wasprogramma te stoppen. Dit veroorzaakt meestal geen schade aan de machine. Ook bij het openen van de klep hoef je je geen zorgen te maken dat de hele keuken onder water komt te liggen. Het aquastop systeem van je vaatwasser zorgt er namelijk gelijk voor dat het watertoevoer wordt afgebroken.

Hoe werkt de aquastop nou precies? De aquastop is een veiligheidssysteem in een vaatwasser dat voorkomt dat er waterlekkage ontstaat. Het systeem bestaat uit een waterdichte slang die is aangesloten op de watertoevoer van de vaatwasser en op de waterafvoer. Er zit ook een elektronische sensor in de slang die detecteert of er een lek in de slang zit. Als er een lek wordt gedetecteerd, zal de sensor het watertoevoer naar de vaatwasser stopzetten om verdere wateroverlast te voorkomen.

Nadelen van het openen van een vaatwasser tijdens de wasbeurt

In zeldzame gevallen kan het openen van de vaatwasser klep er voor zorgen dat de sproeiarmen in hun baan stoppen, waardoor ze na verloop van tijd los kunnen raken. Je kunt dit probleem meestal oplossen door de sproeiarmen weer vast te draaien als ze niet normaal lijken te draaien.

En ander nadeel is het verlies van warmte waardoor de vaatwasser weer veel energie moet stoppen in het verwarmen van het water. Dit is niet energiezuinig en kan ook de wasprestaties verminderen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

mini-vaatwassers
Logo
Enable registration in settings - general